״שווה אלף מילים״- איך משיגים תמונות חינמיות לאתר שלכם

צילום

בתור כותב תוכן, אני מייצר עשרות או מאות אייטמים שונים בחודש. אחד הדברים החשובים בתוכן, הוא הוויזואליה שמלווה אותו: תוכן ללא ויזואליה משעמם את הקורא, נראה פחות טוב בעין, והכי חשוב: נסרק בדירוג נמוך יותר על ידי הסורקים של גוגל.

הכלל הוא, שכאשר אתם יוצרים תוכן, אתם חייבים להכניס לשם תמונות. אולם מרגע שתנסו ליישם את הכלל הזה, אתם צפויים להיתקל בבעיה: כיצד נעלה תמונות שלא מפרות זכויות יוצרים? 

החשיבות של הימנעות מהפרת זכויות יוצרים

כדאי לדעת, שכל עוד לא אתם לחצתם על כפתור הצילום במצלמה, אין לכם זכויות יוצרים ביצירה, כי מישהו אחר יצר אותה. לכן, תשתמשו רק ביצירות שהשימוש בהן מותר (או שצילמתם בעצמכם, בהנחה שלא פגעתם בזכות לפרטיות, שהיא זכות נפרדת).

לא כדאי להסתבך עם הדברים האלה: אם האתר שלכם יגדל ויצליח, מישהו שהשתמשתם לו בזכויות כבר יגיע אליכם וינסה לתבוע אתכם על הפרת זכויות יוצרים, ובתביעות האלה אפילו אין הוכחת נזק, כך שהוא רק צריך להוכיח את ההפרה עצמה. אתרים וצלמים כמו פלאש 90 וכדומה, סורקים את האינטרנט בתוכנות מאד מתוחכמות (לא גוגל תמונות), ומחפשים אנשים שהפרו את זכויות היוצרים שלהם, כדי לשלוח להם מכתבי התראה. לי אישית זה קרה, ונאלצתי לשלם מכיסי אלפי שקלים, בשביל משהו שלא חשבתי שהוא מפר (ואכן לדעתי לא מפר), והיה מאד זניח (האינטרנט סרק, אבל אף אחד לא נכנס לאותו עמוד), אבל זה לא משנה. צלמים כמובן זכאים לתשלום וזכאים להגנה על זכויותיהם, אלא שחוק זכויות יוצרים לא מתחשב כמעט בנסיבות ההפרה, ולא בודק נזק, ונותן פטיש מאתיים קילו בידיהם של בעלי הזכויות, ואין מה לעשות.

אגב, עוד חשוב לדעת שתמונה שרצה ברשתות החברתיות, גם היא אינה מותרת לשימוש חופשי באתר שלכם או בכלל: אם מישהו מעלה תמונה לפייסבוק או טוויטר, תקנון השימוש בפלטפורומות הללו אומר שמרגע שהתמונה הועלתה על ידי בעלי היצירה, היא מותרת לשימוש ללא הגבלה *בתוך הפלטפורמה*. כלומר, אם העליתי תמונה לפייסבוק, כל אחד יכול לעשות שימוש בתמונה הזו בפלטפורמת פייסבוק, אבל זה לא אומר שום דבר מחוץ לפלטפורמה.

מה שכן, יש אפשרות, במידה ולא יודעים מי הצלם, לעשות שימוש בסעיף 27א לחוק זכויות יוצרים, המותאם למצבים בהם ניתן לעשות שימוש בתמונה כזאת כאשר לא יודעים מה מקורה. עם זאת, במידה ומדובר בשימוש מסחרי, יש לפרסם מודעה בעיתון בטרם השימוש כדי לנסות לאתר את הצלם (אשכרה). כמו כן, צריך לפרסם דיסקליימר, צריך לפעול ״בשקידה סבירה״ לאתר את בעל הזכויות וכדומה. רוצה לומר, עדיף שלא.

פתרונות חינמיים

השאלה עדיין נשארת: כיצד משיגים כל הזמן תמונות לאתר שלנו? הכנתי רשימה של כמה פתרונות לכך.

עם זאת, אני אקדים ואומר שתלוי איזה אתר אתם רוצים להקים: יש מצב לא רע, שאם אתם מקימים אתר רציני, שווה לכם להשקיע במנוי למאגר תמונות בתשלום. כל אתרי החדשות בישראל עושים שימוש באחד או יותר מן המאגרים הללו, כמו Canva, Shutter stock וכדומה. המאגרים החינמיים מכילים המון תמונות ותוצרים גרפיים (אם אתם צריכים תמונות של דברים עדכניים או אקטואליים, כנראה שלא תוכלו להסתפק במאגרים החינמיים, אבל עדיין טוב שהם יהיו בלי קשר). אם לעומת זאת יש לכם אתר קטן יחסית, ואתם לא רוצים להשקיע כסף, יש כמה פתרונות אפשריים:

  1. מאגר התמונות https://www.pexels.com/- מאגר תמונות מעולה. לא כל התמונות בו פתוחות לשימוש חופשי, אבל הרוב המכריע כן, והוא כנראה יספיק לכם לרוב המטרות האפשריות.
  2. מאגר התמונות https://pixabay.com/ מאגר תמונות מעולה, כנראה המאגר החינמי. בעצם כאשר אתם מחפשים תמונה, עדיף לחפש בשני המאגרים הללו, Pexels ו-Pixabay, כדי לכסות מגוון רחב. אם תעשו זאת, תוכלו לשים לב שלא מעט תמונות מופיעות בשתי המאגרים.
  3. מאגר התמונות Unsplash- מאגר עם תמונות יפהפיות, בדרך כלל עם מלאי שונה מהמאגרים הרגילים.
  4. pikiwiki.org.il– היופי במאגר הזה הוא שהוא מכיל תמונות מישראל. אם אתם צריכים תמונה של מקום בישראל, מדובר באתר שכדאי לבדוק. עם זאת, מדובר בסופו של דבר באתר די גרוע, עם מלאי דל. כמו כן, אם תרצו להשתמש בתמונה באתר, מרבית הסיכויים שתצטרכו לתת קרדיט לצלם בהתאם להוראות של אותה תמונה בה אתם משתמשים.
  5. ויקיפדיה- רבים נוטים לחשוב שניתן להשתמש בתמונות שהועלו לוויקיפדיה באופן חופשי, ומדובר בטעות מסוכנת: כאשר מעלים תמונה לוויקיפדיה, בעלי הזכויות בתמונה בוחר איזה רשיון הוא בוחר להעניק לוויקיפדיה ולקוראים שלה. לא אחת, מי שמעלה את התמונה נותן לה רשיון שימוש חופשי, ואז ניתן לעשות עם התמונה מה שרוצים. עם זאת, יש כאלה שמונעים לעשות כל שימוש בתמונה. ישנן אפשרויות ביניים, של מתן רשות לשימוש בתמורה לקרדיט וקישור. בכל תמונה שלוקחים מוויקיפדיה, חשוב לקרוא מהו סוג הרשיון שניתן לאותה תמונה.
  6. Google Images- כאשר עושים חיפוש בגוגל, אפשר לחפש מלבד מנוע החיפוש הרגיל גם במאגר התמונות. מדובר בכלי נהדר כמובן. אפשר אפילו להגדיר לגוגל תחת Tools> זכויות שימוש איזה סוג של תמונות אתם רוצים. עם זאת, לא הייתי סומך על כך: לא בטוח שמה שגוגל סימן כחופשי לכל סוגי השימוש אכן כזה, ולא כדאי להסתכן.
  7. Flickr– המאגר הטוב ביותר למי שאינו מוכן לשלם, וצריך תמונות אקטואליות. פשוט חפשו כל תמונה שאתם רוצים, אפילו בעברית. לאחר ביצוע החיפוש, לחצו על הכפתור עליו כתוב Any licnense, ובחרו באופציה שמסננת תמונות שלא ניתן לעשות בהן שימוש בחינם.
אני עצמי

מה אני יכול לעשות עבורכם? זו השאלה שממנה ראוי להתחיל בעיני. ובכן, אני יכול לייצר עבור האתר שלכם תכנים שיהיו יפים, מקצועיים ואפילו מעניינים. אני יכול אף להקים את האתר שלכם מאפס, ולשווק לכם ולעסק שלכם תדמית מקצועית ומושכת, שתציג אתכם באור הכי יפה שאפשר. אני אף חוטא בכתיבה פובלציסטית לא מעט, ואני יכול לכתוב עבורכם מאמרי דעה משלהבים, נאומים ואפילו משנה פוליטית סדורה. אתם מוזמנים לעיין באתר שלי ולראות דוגמאות כתיבה רבות, לכל מיני סוגים של כתיבה ויצירה. לפרטים נוספים, לחצו על ״צור קשר״ למעלה בתפריט.