אישור ערך בויקיפדיה

התהליך של אישור ערך בויקיפדיה

אני מקבל לא מעט פניות דרך האתר מאנשים שרוצים להקים לעצמם (או לשפץ במקרים נדירים) ערך בויקיפדיה. אני מאוד שמח על כך, כי זה אומר שכאשר מחפשים “כתיבת ערך בוויקיפדיה”, “עורך ויקיפדיה בתשלום“, או כל מיני וריאציות דומות בגוגל, האתר שלי לרוב די גבוה בתוצאות החיפוש, מה שמביא לי לידים, ואף הכנסה צנועה (צנועה מאוד, לא לדאוג. אין זול וישר כמוני בביזנס).

מכל מקום, על כל עשר פניות שאני מקבל, אולי אחת מהן באמת מתאימה. כלומר על כל עשרה אנשים שפונים, רק לאחד מהם יש סיכוי תיאורטי שהערך שלו יאושר. כאשר אין סיכוי בכלל, אני תמיד משקף זאת ללקוח: איני מוכן לגבות תשלום ממישהו כאשר ברור לי מראש שאין סיכוי שהערך יאושר (וכן איני מסכים להתנות את התשלום באישור הערך, שהרי זה לגמרי מחוץ לשליטתי). אולם גם כאשר יש סיכוי תיאורטי, אין באמת דרך לדעת חד משמעית שהערך לא יימחק בסופו של דבר; אין לרוב תשובה מתמטית לשאלה מן הסוג הזה, ופעמים רבות תחושת הבטן היא זו שתחזה בצורה הטובה ביותר. 

עם זאת, חשבתי כאן לנסח מדריך קטן שיסביר בדיוק איך עובד התהליך, ולאפשר לאנשים להעריך את סיכויי ההצלחה שלהם באישור הערך.

כיצד עובד התהליך של כתיבת ערך בויקיפדיה?

אני מניח שיש כל מיני תהליכים אפשריים, אך אני בוחר לתאר את התהליך כפי שאני רואה אותו.

לאחר שאני מקבל פנייה, אם אני סבור שישנו סיכוי תיאורטי לאישור הערך, אני מבקש מהלקוח חומרים גולמיים. זה יכול להיות קורות חיים, סיכום שהוא ערך בעצמו, כתבות, מצגות ועוד, הכל תלוי בהתאם לסוג האישיות או הערך המדובר.

לאחר מכן, אני יוצר טיוטה בנוסח ויקיפדי. חשוב לומר שאפילו אם מטרת הערך היא יח”צנית, הניסוח בויקיפדיה חייב להיות “ויקיפדי”: עליו לכלול ככל האפשר רק מידע אובייקטיבי שיש לו שאיפה לתרום לידע האנציקלופדי הקיים, ולא להוות הזדמנות ליחסי ציבור לאותה אישיות או חברה המבקשת את הערך. אם הניסוח יהיה לא-ויקיפדי, הערך ייערך בכבדות או יימחק רק מפאת הטעם הזה.

אחרי שאני מקבל אישור לטיוטה, אני מעלה את הערך לויקיפדיה. אחרי ההעלאה תוך כמה שעות (או לכל היותר כמה ימים), מישהו יחליט שצריך לעשות דיון חשיבות בנוגע לקיום הערך.

ברגע שנפתח דיון חשיבות, יכולים בעלי זכות הצבעה להצביע בעד או נגד חשיבות הערך. מי שמצביע בעד, צריך לנמק מדוע ללקוח מגיע ערך, בהתאם לקריטריונים הכתובים הרלוונטיים לאותו סוג של ערך. כלומר, אם מדובר למשל בחברה, יש לעמוד בקריטריונים לחברה; אם מדובר בצייר, אז בקריטריונים המתאימים לצייר; אם בשחקן כדורגל, אז בקריטריונים המתאימים וכן הלאה. לפעמים מדובר בתחום שאין לו קריטיונים מתאימים, ואז הדיון נסב בעיקר על החשיבות הציבורית שיש לאותה דמות לכאורה. 

אם אף אחד לא הצביע בעד ונימק לפי הקריטריונים, הערך יימחק תוך שבוע (במקרה כזה, לא ניתן לנסות שוב במשך שנה לפחות). אם הצביעו בעד ואין התנגדויות, הערך יאושר. אם הצביעו בעד ונגד, תתקיים הצבעת מחיקה (ואז צריך רוב של 55% כדי למחוק).

מה עם ערך באנגלית?

באנגלית הדברים עובדים קצת אחרת. 

  1. אחרי שיש טיוטה והלקוח מאשר, אני מעלה לויקיפדיה.
  2. באופן אוטמטי הערך הופך לערך סמוי, ומתחיל להמתין בתור ארוך של ערכים לבדיקה. זה לוקח בערך ארבעה חודשים עד שיגיעו אליו.
  3. כשיגיעו לערך, יבדוק אותו עורך ויקיפדיה בכיר שקר-כלשהו, ויחליט אם לדעתו הערך כתוב מספיק טוב, ניטרלי ובסגנון ויקיפדי. 
  4. אם יאשר, יאשר. אם לא, לא. אם יגיד שצריך לתקן משהו, מתקנים. 

ההבדל הוא שאין הצבעה, אלא תהליך כביכול מקצועי יותר, אולם גם הוא נעשה לפי קריטריונים המתאימים לכל סוג ערך.

כיצד תדעו אם יש לכם סיכוי לערך בויקיפדיה?

הדרך הכי טובה באמת היא להסתכל על הקריטריונים הרלוונטיים בצורה כנה, ולשאול את עצמכם איך אתם עומדים ביחס לאותם קריטריונים. אל תגידו “לכך וכך יש ערך, אז איך לי לא יהיה” וכן הלאה, כי ההשוואות הללו לא פעם מפספסות הרבה דברים. כמו כן, יתכן ולאותה דמות היה מזל באיזשהו מקום, אבל בכל מקרה, הטיעון ההשוואתי הזה לעולם אינו מועיל בהצבעות חשיבות. 

אני עצמי

מה אני יכול לעשות עבורכם? זו השאלה שממנה ראוי להתחיל בעיני. ובכן, אני יכול לייצר עבור האתר שלכם תכנים שיהיו יפים, מקצועיים ואפילו מעניינים. אני יכול אף להקים את האתר שלכם מאפס, ולשווק לכם ולעסק שלכם תדמית מקצועית ומושכת, שתציג אתכם באור הכי יפה שאפשר. אני אף חוטא בכתיבה פובלציסטית לא מעט, ואני יכול לכתוב עבורכם מאמרי דעה משלהבים, נאומים ואפילו משנה פוליטית סדורה. אתם מוזמנים לעיין באתר שלי ולראות דוגמאות כתיבה רבות, לכל מיני סוגים של כתיבה ויצירה. לפרטים נוספים, לחצו על ״צור קשר״ למעלה בתפריט.