
איך הופכים לעורך בויקיפדיה?
בהיותי כותב תוכן מתמחה בעריכה בויקיפדיה, יוצא לי מדי פעם לכתוב ערכים בויקיפדיה בתשלום. שיחת הלקוח הכי נפוצה שלי, מגיעה מלקוחות שניסו לכתוב את הערכים שהם רצו בעצמם – הבינו שזה לא כזה פשוט – ואז חיפשו בגוגל "כותבי ערכים בויקיפדיה בתשלום" או וריאציה אחרת של אותו חיפוש.
אם כן, וכפי שרבים מבינים בעיקר בדיעבד כתיבת ערכים בויקיפדיה היא אינה משימה פשוטה כפי שהיא נראית. עם זאת, היא גם אינה משימה מאוד מסובכת. אם אתם חושבים על להתחיל לכתוב בויקיפדיה בעצמכם, במאמר הזה אתן כמה נקודות עקרוניות לכתיבת ערכים בויקיפדיה, צעד אחר צעד.
תפתחו חשבון
כדי לבצע עריכה בערך קיים, אין צורך לפתוח חשבון, וניתן פשוט לבצע עריכה ישירות על גבי הערך (במצב כזה, נראה מספר IP במקום שם משתמש בהיסטוריית העורכים). למעשה אתם לא חייבים לפתוח חשבון משלכם אפילו אם ברצונכם ליצור ערך חדש; עם זאת, אם בכוונתכם ליצור ערך, אז אין סיבה שלא להירשם, שהרי למשתמש רשום ישנן בכל זאת יותר הרשאות ממשתמש אנונימי, והרשאות אלו לרוב נחוצות ליצירת ערך.
לאחר שכבר נרשמתם, ובהנחה שאתם רוצים להתמקצע בויקיפדיה, עליכם להחליט אם אתם רוצים לתקן (או להוסיף) משהו בערך קיים, או לחילופין ליצור ערך חדש. בדרך כלל, הדרך הנכונה היא להתחיל בקטן, כלומר לתקן ערך קיים, ואז להמשיך בהדרגה ליצירת ערך חדש. אולם אם אתם חסרי סבלנות (כמוני), ובא לכם לעשות ערכים חדשים בנושאים שמעניינים אתכם, אז לכו על זה. אבל אם אתם הולכים על זה, חשוב להקפיד על מספר דברים, כפי שאפרט בהמשך.
לכתוב בהתאם לסגנון הנהוג
כאשר אתם יוצרים ערך חדש בויקיפדיה, אתם לא יכולים להביא לידי ביטוי את היצירתיות שלכם. הפוך מכך: עליכם להתאים את הכתיבה שלכם ככל האפשר לכללים והמנהגים של ויקיפדיה. מבחינה סגנונית, הכתיבה צריכה להיות יבשה, עובדתית, תמציתית ומדויקת ככל האפשר. מעבר לכך, שמרו על מספר עקרונות:
- להיות ניטרליים- תחשבו שויקיפדיה היא אנציקלופדיה (אולי אתם בגיל שבו הייתה לכם פעם אנציקלופדיה כזאת). משום כך, אסור שהטקסט יהיה יחצני או ראוותני בשום צורה. כמו כן, ויקיפדיה שואפת לניטרליות: לכן כל ניסוח צריך להיות כזה שנמנע מלהביע דעה לכאן או לכאן.
- להימנע ממידע שאינו רלוונטי- גם אם נושא מסוים ראוי לערך בויקיפדיה, לא כל פרט בדבר אותו הערך ראוי להיכלל בו. לכן, עיקר העבודה בכתיבת ערכים בויקיפדיה היא הפרדת עיקר מטפל. מהו טפל? מה שיש לו חשיבות ציבורית. זה קצת קשה למצות את המידע הרלוונטי במבחן כזה או אחר, שהרי הכל תלוי נסיבות. למשל: אם פליט ריאליטי היה תלמיד מצטיין בתיכון, זה כנראה לא מידע רלוונטי לערך שלו. לעומת זאת, אם אלברט איינשטיין היה תלמיד מצטיין בתיכון, זה כנראה כן רלוונטי.
- להכניס רק מידע שניתן לאמת אותו- בויקיפדיה העברית אמנם פחות מקפידים על מבויקיפדיה האנגלית, אך גם בעברית, ככל שמדובר בטענה עובדתית, יש לצרף אסמכתא.
- לכתוב בהתאם לתבנית הויקיפדית- לערכים בויקיפדיה יש בדרך כלל את אותו שטנץ: פתיח תיאורי, שכולל הגדרה או תיאור שכתובים בצורה הכי מתומצתת שאפשר, ולאחר מכן גוף טקסט, ובצד תבנית מתאימה. אם אתם רוצים לכתוב ערך בנושא מסוים, חפשו ערכים דומים, ותכתבו באותו הסגנון. למשל, בערכים של סרטי קולנוע, מתארים בפסקה קצרה את הסרט, לאחר מכן יש בדרך כלל תיאור של העלילה, לאחר מכן התייחסות להפקה, לאחר מכן לקאסט, נתונים על הצלחת הסרט בקופות וכדומה.
- פרופורציות- במילים פשוטות, כמות הטקסט בערך מסוים, וכן כמות הטקסט המוקדשת לכל תת-נושא באותו ערך, צריכה להלום את החשיבות הציבורית של אותו עניין. למשל, הגיוני שערך בנושא ה-7 באוקטובר יהיה ארוך יותר בדבר הסמל של מדינת איסלנד בויקיפדיה העברית.
תוודא שהערך עומד במבחן החשיבות
קבלו אקסיומה: לא כל נושא ראוי לערך בויקיפדיה. לא נתווכח על זה, כי זה יהיה קצת ארוך, ובעיקר לא נחוץ, שהרי השורה התחתונה לא תשתנה. אז איך יודעים אם ערך מסוים ראוי לערך משלו? נחלק את זה לשני מצבים:
אם יש קריטריונים מנחים לקטגוריה
ישנם הרבה נושאים שלגביהם נקבעו עקרונות מנחים לקביעת חשיבות. למשל, אם ברצונכם לכתוב ערך על שחקן כדורגל, איך תדעו אם הוא יעמוד ברף החשיבות? התשובה היא (אם נקצר ונדלג על החלופות הפחות רלוונטיות): חמישים משחקים לפחות בליגה הבכירה של מדינה מסוימת. לכן, אם פונה אלי שחקן מליגה לאומית שמבקש ערך בויקיפדיה, שאין לו ברזומה חמישים משחקים לפחות בליגת העל, אני נאלץ לסרב.
בדומה לקריטריון שנקבע לשחקני כדורגל, נקבעו קריטריונים לספרים, ציירים, ספרים, סדרת טלוויזיה ונושאים נוספים. בקיצור, אם יש קריטריון מנחה, תבדקו את הקריטריון בצורה יבשה. נכון שתיאורטית אפשר לסטות מהקריטריון הדרוש, אולם בפועל מבחינת הקהילה, הקריטריונים האלה הם כמו דברי אלוהים חיים.
אם אין קריטריון מנחה
כאשר אין קריטריונים מנחים, ניעזר במספר מבחנים שיתנו לנו אינדיקציה.
- מבחן גוגל- חיפוש בגוגל נותן את האינדיקציה החזקה ביותר בדבר היתכנות לערך. אם לאדם או נושא מסוים יש הרבה תוצאות חיפוש בגוגל (עם דגש על תוצאות מאתרי חדשות), אזי יש בכך אינדיקציה טובה להצדקת הערך.
- אנלוגיה- תחפשו אדם ערך עם מאפיינים דומים; אם לאותו אדם יש ערך, יש בכך כדי להעיד על מושא הבדיקה שלנו.
- שיאים או אירועים חשובים- אם מדובר שיש לו הישג יוצא דופן יחסית, או שהוא עלה לכותרות ראשיות לתקופה מסוימת, חזקה שאותו אדם ראוי לערך.
סיכום
בכוונה לא התייחסתי כאן להיבט הטכני של כתיבת ערכים בויקיפדיה, גם כי יש המון מידע נגיש בויקיפדיה עצמה, וגם כי זה ממש קל: פשוט עורכים, זה כמו וורד. נכון שזה קצת יותר מורכב להעלות תמונות לערך, לשים תבנית מתאימה, ואולי לשים קישורים חיצוניים, אבל זה לא בשמיים, פשוט עוקבים אחרי ההוראות של אשף העריכה (בזמנו, היה צריך לכתוב בויקיקוד. היום? זה משחק ילדים). מי שבכל זאת צריך עזרה, מוזמן לפנות אלי בשאלה באישי, ואני אסביר לו איך עושים את זה.
מכל מקום, התייחסתי כאן באופן כללי לכמה עקרונות מנחים לכתיבת ערכים בויקיפדיה. בסופו של דבר, מדובר במיומנות: להבין איך לנווט בתוך העקרונות האלה, ליצירת ערך שיעמוד במבחן הקהילה הויקיפדית. עם האימון והניסיון, זה יבוא גם לכם.

מה אני יכול לעשות עבורכם? זו השאלה שממנה ראוי להתחיל בעיני. ובכן, אני יכול לייצר עבור האתר שלכם תכנים שיהיו יפים, מקצועיים ואפילו מעניינים. אני יכול אף להקים את האתר שלכם מאפס, ולשווק לכם ולעסק שלכם תדמית מקצועית ומושכת, שתציג אתכם באור הכי יפה שאפשר. אני אף חוטא בכתיבה פובלציסטית לא מעט, ואני יכול לכתוב עבורכם מאמרי דעה משלהבים, נאומים ואפילו משנה פוליטית סדורה. אתם מוזמנים לעיין באתר שלי ולראות דוגמאות כתיבה רבות, לכל מיני סוגים של כתיבה ויצירה. לפרטים נוספים, לחצו על ״צור קשר״ למעלה בתפריט.